Lesson: Conservation of Plants and Animals

Exemplar:

Question: 1

Wild buffalo is an endangered species because:

(a) Its population is diminishing

(b) It has become extinct

(c) It is found exclusively in a particular area

(d) Its poaching is strictly prohibited

Solution:

a

Question: 2

Which one of the following changes may occur due to desertification?

(a) Decrease in atmospheric temperature.

(b) Increase in water holding capacity of soil.

(c) Increased chances of floods.

(d) Conversion of fertile land into a desert.

Solution:

d

Question: 3

Which one of the following statements is true about a Biosphere Reserve?

(a) It is a protected area where only endemic species live.

(b) It is meant only for the conservation of plants and animals.

(c) It is meant to conserve both, the biodiversity and the culture of that area.

(d) There are no other protected areas within its limits.

Solution:

c

Question: 4

The place meant for conservation of biodiversity in their natural habitat are:

(i)                 Zoological garden

(ii)              Botanical garden

(iii)            Wildlife sanctuary

(iv)             National park

(a) i & ii;

(b) ii & iii;

(c) iii & iv;

(d) i & iv

Solution:

c

Question: 5

Which one of the following statements is true about endemic species?

(a) They are found exclusively in a specific habitat.

(b) Endemic species can never become endangered.

(c) They are found only in zoos and botanical gardens.

(d) They are not affected by the destruction of their habitat.

Solution:

a

Question: 6

Which of the following feature is correct for a wildlife sanctuary?

(a) It is an artificially created protected area for animals.

(b) It is a protected area for threatened and endangered wild animals.

(c) It is meant for conservation of only plant species.

(d) Capturing and poaching of animals is strictly prohibited here.

Solution:

d

Question: 7

Which statement is incorrect about endangered species?

(a) Their number has decreased drastically.

(b) They might become extinct in the near future.

(c) They pose a danger to other animals.

(d) Their natural habitat needs to be protected.

Solution:

c

Question: 8

What do black buck, elephant, python and golden cat together represent in a forest?

(a) Fauna

(b) Flora

(c) Ecosystem

(d) Species  

Solution:

a

Question: 9

The Red Data Book keeps a record of all the:

(i)                 Endemic species

(ii)              Extinct species

(iii)            Endangered plants

(iv)             Endangered animals

(a)   i & ii

(b)   ii & iii

(c)   iii & iv

(d)   i & iv

Solution:

c

Question: 10

Migratory birds fly to far away areas during a particular time of a year. Which of the following conditions present in their habitat during that time are responsible for this behaviour?

(i)                 Unavailability of food

(ii)              Extreme weather conditions

(iii)            Overcrowding

(iv)             Lack of nesting areas

(a) ii & iii;

(b) i & ii;

(c) i & iv

(d) ii & iv.

Solution:

b

Question: 11

In our country, large patches of forests are being cleared for cultivation of crops. The environmental impact of such a practice will lead to

(a) Soil erosion

(b) Soil conservation

(c) Soil pollution

(d) Soil fertility

Solution:

a

VERY SHORT ANSWER QUESTIONS (5)

Question: 1

Why is it important to conserve forests?

Solution:

Importance of conservation of forests:

a)      It helps to conserve the natural ecosystem.

b)      It helps to maintain the balance within the biodiversity.

c)      It helps retain the soil fertility by preventing soil erosion.

Question: 2

Mention any one action that you have undertaken to conserve trees.

Solution:

Several actions like saving paper, using recycled paper, donating old books, and spreading awareness about harmful effects of deforestation can be taken. One action I will take will be to reduce the use of paper in my day-to-day activities.

Question: 3

State whether the following statements are True or False. Correct the false statements:

(a) There can be a wildlife sanctuary within a biosphere reserve.

(b) Plants of a particular area are collectively termed as fauna.

(c) Deforestation leads to an increase in the water holding capacity of the soil.

(d) Bison is an endemic fauna of Pachmarhi Biosphere Reserve.

Solution:

(a)   True

(b)   False. Plants of a particular area are collectively termed as flora.

(c)   False. Deforestation leads to a decrease in the water holding capacity of the soil.

(d)   True.

Question: 4

Can a forest regenerate naturally in a short period of time?

Solution:

No. Afforestation requires a long time for the growth and survival of trees. So forests cannot regenerate naturally in a short period of time.

Question: 5

Name the first Reserve Forest of India.

Solution:

Satpura National Park.

SHORT ANSWER QUESTIONS (8)

Question: 1

Why are wildlife sanctuaries important for conservation of plants and animals?

Solution:

Wildlife sanctuaries are protected areas within the natural habitats of wild animals and birds. They play an important role in maintaining a balance in nature.

Human activities like plantation, cultivation, grazing, felling of trees, hunting and poaching are prohibited in wildlife sanctuaries.

Hence, wildlife sanctuaries are important for the conservation of plants and animals.

Question: 2

Why are endemic organisms in greater danger of becoming extinct?

Solution:

Endemic organisms are restricted to a relatively limited geographical area, such as, an island. One of the characteristics of such organisms is that, they cannot adapt or live outside their natural habitat. Any change in their natural habitats makes them vulnerable to become extinct.

Question: 3

How are even small animals important in an ecosystem?

Solution:

Every organism is a part of a food chain/food web/ecosystem. Elimination of any will disturb the food chain/food web. Hence, all small organisms are important in an ecosystem.

Question: 4

A new species X is introduced in a forest. How is it likely to affect the local species of that area?

Solution:

Introduction of a new species X will lead to competition with the already existing species. This may affect the local species in many ways like bringing new variations in the existing species, struggle for survival and possibilities of extinction, in case the existing species fail to survive.

Question: 5

Does soil erosion affect the fertility of soil? How?

Solution:

Yes. Soil erosion removes the fertile top layer of the soil. It exposes the hard, rocky lower layers, which are less fertile.

Question: 6

What is the unique feature of the biodiversity found in Panchmarhi Biosphere Reserve?

Solution:

The biodiversity found in Panchmarhi Biosphere Reserve is similar to the biodiversity found in the upper Himalayan peaks and the lower Western Ghats.

Question: 7

Mention the aim of Forest (Conservation) Act.

Solution:

The aim of Forest (Conservation) Act is to conserve forests and to meet the basic needs of the people living in or near the forests.

Question: 8

What is biodiversity?

Solution:

Biodiversity is the term used for the variety of organisms that exist in a natural environment, their interrelationships, and their relationship with the non-living aspect of the environment.


LONG ANSWER QUESTIONS (3)

Question: 1

Is deforestation associated with global warming? Explain.

Solution:

Yes, deforestation leads to global warming. During photosynthesis, plants absorb carbon dioxide from the atmosphere. Deforestation results in decreased number of trees. Due to this, the amount of carbon dioxide in the atmosphere increases. Carbon dioxide is an important greenhouse gas. It traps the heat rays reflected by the earth. Increase in carbon dioxide, thus, results in global warming.

Question: 2

How does deforestation lead to frequent floods and droughts?

Solution:

The roots of the trees play a major role in binding the soil and holding the water. The cutting of trees decreases the water holding capacity of soil. This reduces the infiltration of water into the ground, which causes floods. Scarcity of trees disturbs the water cycle and may reduce rainfall. This leads to droughts.

Question: 3

Why should we save paper?

Solution:

Paper is produced from wood pulp. It takes around 17 full grown trees to make one tonne of paper. As we know, trees are important to maintain a balance in nature. Therefore, it becomes necessary to save paper to save tress. Saving paper also saves energy and water needed for paper manufacturing.  Chemicals used in manufacturing paper also cause pollution.